Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

A zongora szállítása

A zongorák és pianínók szállítása külön szakma, méreteiből és tömegéből adódóan rendkívüli szakértelmet igényel. Mielőtt megrendeljük a szállítást, győződjünk meg róla, hogy a csapat megfelelő szakemberekből áll. Az alábbi cikk tartalmaz néhány paramétert, illetve a Zongoraiskola által használt Essex zongora szállításáról összeállított videót.

Egy pianínó tömege kb. 140 kg-tól 280 kg-ig terjed, szélessége 135-155 cm, magassága 95-140 cm (régebbi típusok ennél magasabbak is lehetnek), mélysége 48-65 cm. Szállítása történhet kézi erővel (gurtnival) vagy a Pianoplan szerkezettel. Mindkét esetben két szakember szükséges.

Egy zongora tömege 170 kg-tól 480 kg-ig terjed, szélessége 145-155 cm, hossza 140-290 cm. Szállítása történhet kézi erővel (szánkótalp, gurtni és bak segítségével), ilyenkor négy ember szükséges, vagy a Pianoplan szerkezettel, ebben az esetben két szakember is elegendő.

Az alábbi videó 2014. június 6-án készült, és a jelenleg is használt Essex zongora szállítását mutatja be. A hely szűke miatt csak kézi erővel lehetett szállítani.

A Pianoplan egy kétmotoros, lépcsőjáró szerkezet. Megkönnyíti a szállítást, igénybe vételéhez viszont a zongora élére állított magasságán túl legalább 35-40 cm szükséges.

Szűk lépcsőházban nem oldható meg a fordulás egy hosszabb zongorával, előfordul, hogy kívülről, daru segítségével emelik be.

További érdekességek