Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

Csillagh Katalin: Hogyan lettem Steinway Művész?

Interjú a művésznővel

Csillagh Katalin zongoraművész 10 évesen játszott először a Zeneakadémián, saját szerzeményeivel lépett fel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mellett Torontóban és a Salzburgi Mozarteumban is tanult. Számos nemzetközi zongoraversenyt nyert, Európában és Amerikában is koncertezett, több lemeze is mejelent már. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára. Az elismerő "Steinway Művész" címet 2012. május 14-én kapta meg. Arról kérdeztük, mit jelent ez pontosan.

Katalin, emlékszel-e, mikor találkoztál először a zongorával?

Igen, megpróbáltam felállni, a járókám a zongora mellett volt, és belekapaszkodtam. Tetszett, hogy hangot adott ki, attól kezdve a zongora lett a kedvenc játékszerem, és a kezdeti kapcsolatom a zongorával mindig is játékos volt. Mesekönyvek képeire improvizáltam 3-4 éves korom körül.

Mióta tudod, hogy zongoraművész szeretnél lenni?

Nem emlékszem olyanra, amikor nem. Bár nyilván gyerekkoromban ez még nem volt ennyire tudatos dolog, de mivel a zongorázás volt a kedvenc foglalatosságom, ez inkább természetes folyamat volt mint döntés, hogy zongoraművésszé váltam.

Hogyan indult a pályád?

A balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskolában kezdtem 6 évesen hivatalosan zongorát tanulni. 10 évesen Budapestre költöztünk, és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolába kerültem, tanárom Mátyás Ivánné lett, ő készített fel a konzis felvételire, aminek köszönhetően 12 évesen már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium előkészítő osztályába kerültem. Egészen érettségiig Halmágyi Katalin volt ott a tanárom. Onnan mentem a Zeneakadémiára, ahol tanárom Nádor György lett. Még további, külföldi tanulmányok is következtek ösztöndíjjal, Torontóban és Salzburgban. Közben egyre több versenyeredménnyel is büszkélkedhettem.

Milyen zongorád volt akkor?

Kisebb koromban a családból örökölt hangszereken játszottam. Mivel komolyra fordultak a tanulmányok, eljött az ideje egy igazán jó hangszert venni, és ekkor, 13 évesen kaptam a Steinway-t.

Hogyan jutottál hozzá ehhez a Steinway zongorához?

Magánkézből, hirdetés alapján egy zenész családtól vettük. Régi hangszer, kicsit fel kellett újítani, de azóta is hűséges társ.

Hogyan találkoztál a "Steinway Művész" címmel?

Londonban megnyertünk egy Beethoven versenyt Kállay Ágnes csellista barátnőmmel, amit az ottani Steinway Hall-ban tartottak. A gyakorló szobákra ki volt írva, hogy "Steinway Artist". Bementem az irodába és megkérdeztem, hogy mit jelent ez pontosan. Szerintem már másnap jelentkeztem hivatalosan, hogy elinduljon a folyamat, és pár hónap múlva meg is kaptam a gyönyörű pecséttel ellátott levelet, a gyár igazgatójának eredeti aláírásával, hogy gratulálnak mint új Steinway Artist-nak és üdvözölnek a Steinway családban.

Milyen előnyökkel jár ez a cím?

Először is, ha az ember végigpillant a listán, hogy kik az elődök, már olyan meghatottság fogja el, hogy muszáj mosolyognia. Fent vagyok a Steinway weboldalán, a hivatalos művész adatbázisban, a világ legnagyobb zongoristái között. A világ bármely Steinway Hall-ját rendelkezésre bocsátják koncert céljára, valamint használhatom a teljes infrastruktúrájukat, gyakorlótermeiket bárhol a világon. Ez megnyugtató, mivel egy művész számára, ha utazik, gyakran gondot jelent a gyakorlási lehetőség.

Milyen feltételei vannak, hogy egy művész megkaphassa ezt a címet?

Kell, hogy legyen a művész tulajdonában egy Steinway zongora. Bizonyos számú koncertet kell adni minden évben Steinway zongorán, és ezt a listát pár évre visszamenőleg megkérték a jelentkezésnél is. Az életrajz alapján is minősítenek. Abszolút lojalitást várnak, ami nem nehéz, hiszen a világ legjobb zongoráiról van szó.

Hogyan tudod hasznosítani ezt a címet a pályád során?

Ha egy ilyen komoly cég vállalja, hogy nevét adja egy művész működéséhez, az bizonyos helyekre belépőt jelenthet. Olyan, mint egy tömörített életrajz.

"Mindig lelkes vagyok, mikor egy új Steinway zongorával találkozom. Minden Steinway zongora különböző egyéniséggel rendelkezik, de mindegyikük tökéletes."

További érdekességek