Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

Érdekességek

Liszt Ferenc 1869-től haláláig a nyári hónapokat jellemzően Weimar-ban, a Carl Alexander hercegtől kapott kertészlakban töltötte. Ide került az a zongora is, amivel a Steinway & Sons ajándékozta meg 1883-ban.

Liszt az alábbi levelet írta köszönetképpen:

"Weimar, 1883

Steinway Úr,

Az állami zeneiskolások számára adott, és egyben kötelező a házon belüli vizsgák letétele, és ezzel hivatalos papírhoz, bizonyítványhoz jutnak a növendékek. Mi a helyzet a magánúton tanulókkal, megoldható-e, és ha igen, hogyan oldható meg az ő tanulmányaik hivatalos elismerése? Egy ilyen lehetőségről beszélgettünk Németh Eszterrel, az ABRSM magyarországi képviselőjével.

Mi az az ABRSM, hogyan és mióta működik?

2016 februárjában indult el Magyarországon a Cziffra Fesztivál programsorozata Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész kezdeményzésére, hogy hazájában is méltó emléket állíthasson a rendkívüli zongoraművésznek, Cziffra Györgynek. Bár keveseknek adatott meg, hogy közvetlenül tanuljanak a mestertől, szellemisége ma is közöttünk él, hiszen számos felvétel őrzi játékát, és tanulhatunk azoktól a művészektől, akik személyesen ismerték, illetve példaképüknek tekintik őt.

Interjú a művésznővel

Csillagh Katalin zongoraművész 10 évesen játszott először a Zeneakadémián, saját szerzeményeivel lépett fel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mellett Torontóban és a Salzburgi Mozarteumban is tanult. Számos nemzetközi zongoraversenyt nyert, Európában és Amerikában is koncertezett, több lemeze is mejelent már. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára. Az elismerő "Steinway Művész" címet 2012. május 14-én kapta meg. Arról kérdeztük, mit jelent ez pontosan.

A metronóm egy szabályos időközönként ketyegő, ingás szerkezet, a percenkénti ütések számának beállítási lehetőségével. Segítségével pontosan meg lehet adni egy zenemű kívánt tempóját, illetve ellenőrizni lehet a hangszerjáték egyenletességét. A metronóm szó 1815-ből ered, és a görög metron = mérték, valamint a nomos = szabályozás összetétele. Gyártásának elindulása Johann Nepomuk Mälzel, német mérnök nevéhez fűződik.