Így válassz zongorát otthonra

Egy zongora vásárlása nagy beruházás, akár egész életre szóló befektetés is lehet. Kellő körültekintéssel célszerű figyelembe venni minden lényeges körülményt: a használat célját, a rendelkezésre álló helyet, és a lakás vagy a terem adottságait. A csaknem két évtizedes tanári tapasztalat azt mutatja, hogy sokat számít, milyen hangszeren gyakorol a növendék. Partnerünk, az Opera Zongoraterem segítségével kidolgoztunk egy útmutatót.

Több évtizedes zongorajavító és kereskedő tapasztalat alapján azt mondjuk, hogy új hangszer vásárlása esetén érdemes nagyon körültekintően informálódni, hogy mely márkák azok, melyek megfelelő minőségben kerülnek legyártásra. Mostanában sok zongoragyár épült Távol-Keleten az olcsó munkaerőre támaszkodva, sok esetben ismert és nagy márkákat is ott gyártanak. Nagyon gyakran előfordul az is, hogy már régen nem működő gyárak márkaneveit felhasználva és esetleg rossz minőségben legyártva forgalmaznak zongorákat, pianínókat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Kínában vagy Indonéziában nem készülhetnek jó hangszerek, csak Kínában több mint 400 zongoragyár működik, és különböző minőségben gyártanak hangszereket. Az árverseny óriási, és ennek érdekében gyakran nem megfelelő anyagokat, pl. műanyagokat használnak a zongora mechanikájában részben vagy teljes egészében, ami a későbbi javíthatóság, tartósság és használhatóság szempontjából nagyon rossz megoldás. Zongorát és pianínót Európában már csak a legnagyobb márkák gyártanak, ez az árakban is tükröződik.

A használt hangszerpiac még kényesebb, és nagyobb szakértelmet igénylő terület. Nagyon fontos, hogy a zongorának vagy pianínónak milyen előélete volt, milyen körülmények között tárolták. Például egy jó állapotban lévő és jó márkájú hangszer, amennyiben nedves helyen volt tárolva, és száraz helyre kerül, teljesen használhatatlanná válik. Használt hangszer esetében sokkal lényegesebb a hangszer állapota, mintsem a márkája. Azt is tudomásul kell venni, hogy egy zongorának 15-20 t feszítőerőt kell kibírnia, és felépítéstől függően a beépített anyagok bizonyos kor után teljesen elfáradnak. Továbbá nagyon fontos, hogy milyen minőségű anyagokkal lett felújítva a hangszer. Sok esetben előfordul, hogy szakműhelyekben olyan címkével árulnak pianínókat és zongorákat, hogy teljesen fel lettek újítva, holott jó esetben csak ki lettek tisztítva és fel lettek hangolva. Ha megnézzük az internetet, óriási a túlkínálat, rengetegen foglalkoznak zongorák, pianínók adás-vételével és „gyakran nagyon be lehet vásárolni”. Például egy zeneakadémista vagy egy konzervatóriumba járó növendék részére nem biztos, hogy az a legfontosabb szempont, hogy a zongora milyen márkájú, sokkal fontosabb, hogy mennyire bírja a strapát. Sok használt zongorát és pianínót hoznak külföldről, melyeket ott már nem gazdaságos javítani, de Magyarországon még eladhatók. Nagyon gyakran előfordul, hogy a szakszerűtlen szállítás és raktározás alatt ezek a hangszerek teljesen tönkremennek. Tehát összefoglalva: mindenképpen érdemes kellő információkat és referenciákat begyűjteni, mielőtt hangszervásárlásba kezdünk. Feltétlen jó referenciákkal bíró üzletben, vagy szakember segítségével érdemes megvásárolni a hangszert, akik garanciát és biztosítékot jelentenek a vásárlók részére.

Az alábbiakban összefoglaljuk az egyes hangszertípusok főbb jellemzőit.

Zongora

Steinway & Sons M-170 zongora
Forrás: Steinway & Sons

A legjobb választás klasszikus vagy jazz művészek, tanárok és növendékek, igényes műkedvelők számára, ha van elegendő hely. Az Opera Zongoraterem kínálatában felújított Rösler, Förster, Ibach, Bechstein, Bösendorfer és Steinway zongorák, illetve új Steinway, Boston, Essex és Ritmüller zongorák kaphatók.

Előnye: Igazi kalapácsfejek, húrok és a zongoratest által létrehozott élő, tiszta akusztikus hangzást ad. Eredeti zongorabillentéssel rendelkezik. Bármikor javítható, felújítható, akár 50-100 év múlva is. Alkatrészek mindig rendelkezésre állnak.

Hátránya: Tömegéből és méretéből adódóan nehézkes a mozgatása.

Tömeg: 170 kg-tól 480 kg-ig.

Méretek: Szélessége 145-157 cm, hossza 140-308 cm.

Karbantartási igény: Évente legalább egy alkalommal, hangolással együtt. Elhelyezésénél kerülni kell a fűtőtest és az ablak közelségét. Szükséges, hogy a levegő páratartama 45-55 % között legyen.

Várható élettartam: Megfelelő használat és rendszeres karbantartás mellett akár 70-100 év, Steinway zongorák esetében akár 130 év.

Pianínó

Steinway & Sons K-132 pianínó
Forrás: Steinway & Sons

Kompromisszumos megoldás klasszikus vagy jazz művészek, tanárok és növendékek, műkedvelők számára, ha kevés a rendelkezésre álló hely. Kezdőknek, hobbi zongoristáknak kitűnő választás. Az Opera Zongoraterem kínálatában felújított Förster, Petrof, R.Rinkmann és Steinway pianínók, illetve új Steinway, Boston, Essex, R.Rinkmann és Ritmüller pianínók kaphatók.

Előnye: Igazi kalapácsfejek, húrok és a pianínótest által létrehozott élő, tiszta akusztikus hangzást ad. Eredeti pianínóbillentéssel rendelkezik, kicsi a helyigénye. Bármikor javítható, felújítható, akár 60-80 év múlva is. Alkatrészek mindig rendelkezésre állnak. Méreténél fogva könnyen elhelyezhető, akár kisebb lakásokban is. Tanuló és hobbi zongoristák ideális hangszere.

Hátránya: A zongorához képest kisebb a hangereje, zongoraművészek és profi zongoristák részére a mechanikai és hangi adottságai nem kielégítőek.

Tömeg: 140 kg-tól 280 kg-ig.

Méretek: Szélessége 135-155 cm, magassága 95-140 cm, mélysége 48-68 cm.

Karbantartási igény: Évente legalább egy alkalommal, hangolással együtt. Elhelyezésénél kerülni kell a fűtőtest és az ablak közelségét. Szükséges, hogy a levegő páratartama 45-55 % között legyen.

Várható élettartam: Megfelelő használat és rendszeres karbantartás mellett akár 80-100 év, Steinway pianínók esetében akár 130 év.

Digitális zongora

Yamaha Clavinova
Forrás: YAMAHA

Pop művészek és hobbi zongoristák számára jó választás. Kompromisszumos megoldás művészek és tanulók számára, ha a lakóközösség kevésbé toleráns.

Előnye: Nagyon kis helyigényű, súlyából adódóan nagyon könnyen mozgatható, akár hordozható kivitelű hangszer. Hangolás, karbantartás nem szükséges, elhelyezhető akár nagyon száraz lakásokban, fűtőtest közelébe is. Sokféle hangszínnel, felvételi és visszajátszási lehetőséggel, MIDI ki- és bemenettel, valamint nagyon sok különféle funkcióval rendelkezik, mely még élvezhetőbbé teszi a zongorázással eltöltött időt. Fejhallgatóval bármikor használható anélkül, hogy a játékos a környezetét zavarná.

Hátránya: Nincsenek húrok és kalapácsfejek, tehát nem igazi a zongorahangzás és a billentés. A technika fejlődésével a digitális zongorák is, mint minden egyéb elektronikai termék, folyamatosan változnak, tehát 10-15 év múlva kérdéses lehet az alkatrészek utánpótlása és ezáltal a hangszerek javíthatósága.

Tömeg: 17 kg-tól 80 kg-ig.

Méretek: Szélessége 134-143 cm, magassága 75-96 cm, mélysége 36-135 cm.

Karbantartási igény: Nem szükséges.

Várható élettartam: Megfelelő használat mellett akár 30 év.

Hibrid pianínó

Yamaha Silent Piano
Forrás: YAMAHA

Kitűnő megoldás azok számára, akik egy pianínó méreteiben és akusztikus tulajdonságaiban gondolkodnak, de szeretnék kihasználni a digitális zongorák előnyeit is. Az Opera Zongoraterem kizárólagos magyarországi forgalmazója az új R.Rinkmann és Ritmüller hangszereknek, melyek között hibrid termékek is kaphatók.

Előnye: A silent rendszerrel ellátott pianínók egy akusztikus hangszerre épülnek, viszont mechanikájuk és eredeti, akusztikus hangzásuk elnémítható, a digitális technológiának köszönhetően ezek a hangszerek fejhallgatóval is használhatók. Az ilyen hangszerek ötvözik az akusztikus és a digitális hangszerek minden funkcióját. A silent rendszer a legtöbb pianínóba utólag is beszerelhető.

Hátránya: A silent rendszerrel szerelt hangszerek már nem alakíthatók vissza tisztán akusztikus hangszerré.

Tömeg és méretek: Megegyezik az akusztikus pianínók paramétereivel.

Karbantartási igény: Évente legalább egy alkalommal, hangolással együtt. Elhelyezésénél kerülni kell a fűtőtest és az ablak közelségét. Szükséges, hogy a levegő páratartama 45-55 % között legyen.

Várható élettartam: Megfelelő használat és rendszeres karbantartás mellett akár 80-100 év.