Nyílnak a hangrózsák

Ahogy a virágszirmoknak – bár önmagukban is szépek – együtt, egy virágkelyhet alkotva mutatkozik meg értékük, úgy állnak össze az egyes zenei produkciók is koncertté. Ezzel a hasonlattal vette kezdetét a Hangrózsa Zongoraiskola 5. növendékhangversenye 2016. június 4-én, 11 órakor a Bartók Béla Emlékházban. Az eseményt Balázs János Liszt Ferenc- és Junior Prima Díjas zongoraművész játéka koronázta meg.

A koncertet Juhász Balázs zongoratanár, a Hangrózsa Zongoraiskola alapítója nyitotta meg rövid köszöntőjével, ahol a fent említett hasonlat mellett az iskola céljairól és eredményeiről is beszélt. A gyermek és felnőtt növendékek produkciói két félidőt töltöttek meg, a szünetben lehetőség nyílt a múzeum megtekintésére is. A koncert után a szereplők egy-egy oklevelet kaptak, mely elismeri a munkájukat. A műsoron bemutatásra került a hazánkban használatos legtöbb zongoraiskola: a zeneiskolák hivatalos tananyaga, Papp Lajos Zongora ABC-je és Lakos Ágnes Barátságos zongoraiskolája is. Elhangzott néhány darab Bartók Béla: Gyermekeknek című füzeteiből, ahol a szerző magyar és szlovák népdalokat dolgozott fel, illetve a Mikrokozmosz köteteiből is, melyet fiának, Péternek írt. Felcsendült néhány darab az Amerikában használatos zongoraiskolák kötetei közül is: az Alfred’s Basic Piano Library-ből és a Faber’s Piano Adventures-ből. Haladó növendékek komolyabb műsorral léptek föl, így felcsendült egy klasszikus szonátatétel is, Joseph Haydn D-dúr szonátájának I. tétele, mely a „Kakas” ragadványnevet kapta. A klasszikus darabok mellett popzene is helyet kapott a koncerten, Paul McCartney egyik népszerű dala, a Michelle énekhangon, zongorakísérettel hangzott el.

A növendékek produkciója után tanáruk, Juhász Balázs mutatkozott be a zongorán két Liszt-művel. Az egyik opusz a Consolations (Vígasztalások) sorozat negyedik darabja, ahol Liszt már-már Chopin-t megidéző, lírai hangon szólal meg, a másik pedig egy koncertetűd, az Erdőzsongás volt.

Balázs János zongoraművész két művel, parafrázisokkal készült. A parafrázis az átiratnak egy szabadabb változata, ahol az eredeti mű témáira, dallamaira alapozva egy teljesen új mű születik. Az egyik Liszt Ferenc: Rigoletto-parafrázis című műve volt, mely Verdi népszerű operájának dallamait dolgozza föl. A másik pedig egy kortárs zenemű, Dubrovay László: Parafrázis című darabja volt, melyet a szerző egy saját, korábbi művére, a „Faust, az elkárhozott” című balettjére alapozott.

„A fiatalok oktatása nagyon nagy felelősség…”

Balázs János

A zongoraszó után Balázs János szóban is köszöntötte a fellépőket és a közönséget. Kiemelte a zeneoktatás jelentőségét, hiszen ez a terület nemcsak azok számára fontos, akikből művész lesz és majd ez lesz a szakmájuk, hanem azok számára is, akik hobbi szinten űzik a hangszerjátékot, és csak műkedvelők lesznek, hiszen ők alkotják a koncertlátogató, zeneértő közönség magját. Megköszönte a szülőknek, hogy „bármi más helyett zongoraórára viszik a gyermeküket”, hiszen a mai világban az időt haszontalanul is könnyen el lehetne tölteni. Gratulált a növendékeknek a felkészüléshez, a gyönyörű produkciókhoz, és ahhoz, hogy vállalták a színpadi szereplést, illetve további sikereket kívánt.

„Aki zenét tanul, teljesen másképp értelmezi a kultúrát”

Balázs János