Sztár zongoraművész a Hangrózsa színpadán

Komplex kulturális élménnyel gazdagodhatott, aki 2015. május 30-án ellátogatott a Bartók Béla Emlékházba. Az emlékmúzeum hangversenytermében ezen a napon 11 órakor került megrendezésre a Hangrózsa Zongoraiskola első nyilvános növendékhangversenye. A közönség egy múzeumi belépő áráért most a berendezett emlékszobák megtekintésén túl a Hangrózsa Zongoraiskola gyermek és felnőtt növendékei által bemutatott zenei produkciókat is meghallgathatta. Az esemény rangját az is emelte, hogy meghívott vendégművész, a Virtuózok tehetségkutató műsorból ismert Gyöngyösi Ivett zongoraművész színesítette a programot.

A koncertet Juhász Balázs, a Hangrózsa Zongoraiskola tanára nyitotta meg, a zongoraiskola történetéről és céljairól is beszélt. Az emlékházról Borbély Ágnes tartott egy rövid bemutatót, az egykor ebben a villában lakó Bartók Béla munkásságáról is mesélt. Bartók nyolc évig élt és alkotott ebben a villában közvetlenül amerikai útja előtt. Egykori Bösendorfer zongorája ma a második emeleti dolgozószobában restaurálva áll, a koncertező művészeket az első emeleten kialakított hangverenyteremben egy Steinway & Sons D modell várja.

A koncert első részében a gyermekek mutatták be tudásukat, a ma használatos magyar és külföldi zongoraiskolákból játszottak műveket. A darabok között felcsendült egy Bartók-mű is, a Gyermekeknek című kötetből. A gyermekek bemutatkozását a felnőttek produkciója követte, néhány komolyabb mű is elhangzott, például egy Bach invenció és egy Chopin etűd.

A növendékek után tanáruk, Juhász Balázs is bemutatkozott a zongorán. Claude Debussy népszerű művét, a Clair de Lune-t játszotta, mely a Suite Bergamasque III. tétele, és Paul Verlaine azonos című költeménye nyomán keletkezett.

Gyöngyösi Ivett, aki korábban már többször is játszott ebben a házban, most a Hangrózsa Zongoraiskola felkérésére mutatott egy kis szeletet a művészetéből. Ivett számos országos és nemzetközi zongoraverseny győztese, a díjak közül most csak néhányat sorolunk fel. 2009-ben Cziffra-díjjal jutalmazták, a bécsi Cziffra György Nemzetközi Zongoraverseny legfiatalabb résztvevőjeként. A Prima Primissima Alapítvány 2012-ben Junior Prima díjjal tüntette ki, mely a fiatal művészek egyik legnagyobb elismerése. A Steinway Artist címet azok a művészek kaphatják meg, akik előadóművészetük eszközeként a Steinway & Sons zongorát választják. Ivett már több, mint 10 éve egy Steinway & Sons M modell boldog tulajdonosa, és 2010-ben nyerte el a 18 évnél fiatalabbaknak járó „Young Steinway Artist” címet. A hazai nagyközönség az MTVA által, 2014-ben rendezett Virtuózok Tehetségkutató Verseny szereplőjeként ismerhette meg, ahol a „Nagyok” korcsoportjának győztese lett. Jelenleg a Zeneakadémia hallgatója, Dráfi Kálmán növendékeként. A Varsóban megrendezésre kerülő 17. Nemzetközi Frederic Chopin Zongoraverseny őszi fordulójára készülve ezen a koncerten három Chopin művet játszott: az Asz-dúr balladát (Op. 47.), melyet a szerző Adam Mickiewitz költeménye nyomán írt, és két etűdöt (Op. 10. No. 8. F-dúr, illetve Op. 25. No. 10. h-moll). Játékával minden hallgatót elbűvölt.

A koncert meglepetésvendége Csipkés Sándor bárzongorista volt, aki a 2013/2014-ben, a New York Kávéházban megrendezett Bárzongorista Verseny bronzérmese. Sándor számos, telt házas hangversenyt adott már, jelenleg a Zeneakadémia jazz-zongora szakának felvételijére készül. A hangverseny zárásaként egy népdalfeldolgozást improvizált, rengeteg humorral fűszerezve.

A koncert után a közönség megtekinthette az emlékmúzeumot, ahol megismerkedett Bartók egykori szobáinak berendezésével, személyes tárgyaival is. Minden résztvevő csodálatos élménnyel tért haza, az időjárás kedvezett a koncert utáni kötetlen beszélgetésnek is a villa kertjében.

Kiemelt kép: Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre