Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

Blog

4 + 1 érv, hogy miért menj inkább magántanárhoz, vagy miért járj inkább magániskolába, ha hangszeren tanulnál

Mi lenne, ha a lámpalázból csak a lámpát tartanád meg magadnak, a lázat pedig visszaadnád annak, akitől az valójában származik?

Sokan azért nem mernek kiállni hangszeres produkciójukkal mások elé, mert azt hiszik, még nem elég jók, nem tudnak hozzá eleget.

Lehet, hogy pont az gátolja a további fejlődésedet a hangszertanulás során, ami eddig a pontig elhozott?

Az élet számos területén igaz, hogy bizonyos módszerekkel csak bizonyos pontig lehet fejlődni, utána más módszerekre van szükség. Miért lenne ez másként a hangszertanulás esetében?

Gyermekkorod óta ég benned a vágy, hogy zongorázz, miért mondanál le róla végleg?

Sokan azért nem próbálkoznak felnőttként megtanulni zongorázni, mert azt hiszik, túl késő. Úgy gondolják, azt csak gyermekkorban lehet elkezdeni, amikor még rugalmasak az ízületek és könnyen alkalmazkodnak, nincs család, akivel törődni kell és nincs munka, amit naponta végezni kell.

Lehet, hogy te is rosszul gyakorolsz, ha a technikával kezded?

Érdekes kérdést vetett fel az egyik növendékem. Arra volt kíváncsi, hogy onnantól kezdve, hogy technikailag elkészült egy darabbal, mennyi idő, mire színpadkész lesz.

Nyilvánvalóan abból indult ki, hogy a darabot először technikai oldalról közelíti meg, és utána foglalkozik a zenei szempontokkal. A játékában persze kezdetektől ott van bizonyos muzikalitás, de ezt a gyakorlás első szakaszában nem használja tudatosan.

Tanári segítség nélkül klimpírozni pont olyan, mint autót bütykölni: döcög, döcög, de sokkal élvezetesebb, ha végül be is indul, a zongora pedig szépen szól!

Sokan azért próbálkoznak egyedül a zongorán, mert csak a saját szórakoztatásukat akarják ezzel biztosítani. Úgy gondolják, önállóan is el tudnak jutni olyan szintre, ami örömet okoz, élvezetet nyújt. Néhányan hosszú évekig is képesek kitartóan gyakorolni a saját maguk alkotta rendszerben és módszerekkel.