Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

Ezért ne sajnáld az időt a hangszerjátékra

Mennyi időre van szükséged ahhoz, hogy olyan szintre juss el a zongorázásban, ahol már te és a környezeted is élvezni tudja a játékodat?

Sokan úgy gondolják, hogy az élvezhető hangszerjátékhoz felnőttként már nem tudnának elég időt és energiát fordítani a gyakorlásra. Épp ezért inkább lemondanak az álmaikról, és megelégszenek azzal, hogy a profikat hallgatják. Közben pedig jár a kezük, mozognak az ujjaik. A vágy dolgozik belülről, de nem kap szabad utat. Magukra úgy tekintenek, hogy mivel ők civilek, és más munkájuk van, hobbi gyanánt nem juthatnak élvezhető szintre, megelégszenek a zenehallgatással, koncertlátogatással.

Egyesekben ott él a vágy, hogy maguk is játsszanak, főleg azok, akik gyermekkorukban már belekóstoltak. Olykor odaképzelik magukat a hangszerhez, esetleg játszogatnak is egy kicsit, ha még megvan a hangszer, de nem mernek kitűzni nagyobb célokat. Gyermekkorukban még nem érezték problémának, hogy megszólaljon a kezük alatt egy Mozart szonáta vagy egy Chopin noktürn. Milyen nagyszerű darabok! Gyermekként talán még fel sem fogták, hogy ezek micsoda gyöngyszemek. Felnőttként mindezt már átlátják és értékelik, de a vágyat nem szabadítják ki.

Az élvezhető hangszerjátéknak pedig nincs más titka, mint hogy egy profi tanár vezetésével megértsd és intenzíven elképzeld a zeneműveket, majd rávedd az izmaidat, hogy megtalálják a megfelelő mozdulatokat. Akik nem indulnak el felnőtt fejjel, nekik sokszor épp az első lépés hiányzik, a többi már gyerekjáték lenne. Az élvezhető játékhoz először nem a briliáns technikai tudásra van szükség, hanem a szerzők gondolat- és érzelemvilágának megismerésére, majd ezután következhet a technika csiszolása, először könnyebb, majd nehezebb darabokon. Felnőtt növendékek esetében különösen igaz ez a megközelítés.

A munka és a család sem lehet akadály, ha elég erős a vágy. Tekintsd a zeneművekkel való foglalkozást én-időnek, hiszen több leszel általa. Képzeld csak el, mennyivel gazdagodik a lelked, ha közelebbről érintkezel a zeneirodalom gyöngyszemeivel. Gondolj bele, mennyivel szívesebben töltöd majd az idődet a családoddal, ha nem az jár a fejedben, hogy mi hiányzik még az életedből. Ha rendszeresen feltöltődsz a zenélés által, mennyivel több energiád lesz, és mennyivel többet tudsz adni a családodnak is? Beszéld meg velük a tervedet, mondd el nekik, mennyire fontos célod van, és azt is, hogy számukra ez nem jelent hátrányt.

Az eredeti kérdésre az a válasz, hogy ha megfelelő módszerrel dolgozol, már az első pillanattól kezdve élvezheted a zongorajátékot, de minden bizonnyal az első néhány óra után. Ha megfelelően választod meg az elsőként tanulandó darabokat, hamar élvezhető lesz mások által is.

Sok felnőtt fiatalodott meg belülről a zenélés által. A hobbi, a kikapcsolódás, a feltöltődés egészen mást fog jelenteni számodra, mint eddig. Képzeld csak el, milyen nagyszerű érzés együtt rezegni a nagy zeneszerzőkkel, belebújni a bőrükbe, és mintegy társalkotójukká válni. Mennyire másként fogod látni a világot! Mennyire másképp fog rád tekinteni a családod is!

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész köszöntötte egyszer így a növendékhangversenyünk szereplőit és közönségét a Bartók Emlékházban: „Aki zenét tanul, teljesen másképp értelmezi a kultúrát.”

Balázs egyik növendéke gyermekkorában már 12 évig tanult zongorázni. Akkoriban nem gyakorolt sokat, mert szülői nyomásra kellett járnia a zeneiskolába. A klasszikus zenét nagyon szerette, de a túl erős külső motiváció nem váltotta ki a belső indíttatást. Felnőttként a barátaitól kapott ajándékba egy digitális zongorát, és azon kezdett játszogatni. Majd ez a baráti társaság segített neki, hogy kibontsa a vágyát, és arra is rávette, hogy járjon tanárhoz, ne hagyja elveszni a muzikalitását. Így került hozzánk, immár belső motivációt érezve. Azóta a digitális zongoráját lecserélte egy jó minőségű pianínóra, és szorgalmasan gyakorol. Nem úgy, ahogy a gyermekek, etűdökön gyakorlatozva, hanem minden darabot értő füllel, a zenei oldalról megközelítve. Egyik növendékhangversenyünkön megdicsérte a vendégművészünk is, akit a Zeneakadémiáról hívtam.

Te se temesd el magadban ezeket a vágyaidat! Higgy benne, hogy van megoldás, létezik út! Gyere, és foglalj hozzánk időpontot egy díjmentes konzultációra, ismerkedj meg velünk közelebbről is! Ha szülő vagy, és a gyermeked szeretnéd a legjobb kezekbe adni, látogasd meg Gyermekeknek szóló aloldalunkat. Ha pedig felnőttként magad szeretnél profi útmutatással tanulni, a Felnőtteknek szóló aloldalunk a tiéd.

Mobil eszközön használd a Messenger alkalmazást:
A Hangrózsa Zongoraiskola a Messengeren

További blogbejegyzések