Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

Felnőttként sem késő elkezdeni

Gyermekkorod óta ég benned a vágy, hogy zongorázz, miért mondanál le róla végleg?

Sokan azért nem próbálkoznak felnőttként megtanulni zongorázni, mert azt hiszik, túl késő. Úgy gondolják, azt csak gyermekkorban lehet elkezdeni, amikor még rugalmasak az ízületek és könnyen alkalmazkodnak, nincs család, akivel törődni kell és nincs munka, amit naponta végezni kell.

Pedig sokakban már gyermekkoruk óta ott ég a vágy, hogy odaülhessenek a zongorához, megfejtsék a titkait, megszólaltathassák a legszebb dallamokat, sőt néhányan a színpadról is álmodoznak. Csak éppen gyermekkorukban nem volt erre lehetőségük, a családi körülmények nem tették lehetővé, esetleg a környezetük nem támogatta. Vagy éppen adott volt a lehetőség, és éltek is vele egy darabig, de a suli végeztével a munka és a család miatt egy idő után feledésbe merült.

Egyesek teljesen eltemetik magukban ezt a vágyat, mondván, a munka és a család, meg sok egyéb mind fontosabb. Pont arról a minőségi időről mondanak le, amit a zongorán keresztül saját magukra fordíthatnának. Lemondanak arról, hogy a zenén keresztül kifejezhessék önmagukat, fejlődjenek általa, és erőt merítsenek belőle a többi tevékenységükhöz. Lemondanak arról is, hogy a zenetanulás által olyan új tulajdonságaikat fedezzék fel, amelyekkel másként nem találkoznának. Addig halogatják a dolgot, amíg már tényleg túl késő. Amikor már nem tudnak parancsolni az ujjaiknak, amikor már nem olyan az egészségi állapotuk, és amikor már nincs hozzá türelmük.

Vajon tényleg úgy kell véget érnie az életnek, hogy nem bontottuk ki ezt a vágyat? Tényleg el kell hinni a környezetünknek, hogy ez nem nekünk való? A gyermekkornak van még egy előnye, amit az első bekezdésben nem említettem: nincs meg az a félelem, ami sokakat visszatart attól, hogy belekezdjenek. Ez a félelem a felnőttkori felelősségtudattal jár. Ezt a félelmet viszont le lehet vetkőzni. A környezetünk visszatartó erejére nemet lehet mondani. Az igaz ugyan, hogy a felnőtt ízületek már kevésbé rugalmasak, mint gyermekkorban, kevésbé alakíthatók. Viszont a felnőttek már rendelkeznek komplex gondolkodásmóddal, kifejlett érzelemvilággal, élettapasztalattal és a zenekedvelők emellett kiművelt hallással is. Ezek a tulajdonságok gyermekkorban rendszerint nem állnak készen.

Ha benned is ott ég a vágy, hogy odaülj a zongorához, esetleg kiülj a színpadra, egy kicsit felejtsd el, hogy felnőtt vagy! A zenével úgy tudsz a leghatékonyabban foglalkozni, ha gyermeki nyitottsággal állsz hozzá. A zene által megfiatalodsz belülről, és talán egy kicsit kívülről is, hiszen az látszik rajtunk, amit belülről érzünk. A nagy zeneszerzők mindig megőrizték gyermeki énjüket. Ezt a gyermeki nyitottságot párosíthatod most a felnőtt tudatosságoddal és élettapasztalatoddal, a kifejlesztett hallásoddal és összetett gondolkodásoddal.

Olyan tevékenység lesz a hobbid, ami feltölt energiával, mindig új inspirációt ad, általa jobban megismered önmagadat, és jobban kiteljesedik az életed. Sőt az is elképzelhető, hogy ezt az élményt szívesen megosztod másokkal is, és kedved kapsz megmutatni másoknak, hogyan játszol. A környezeted is másként fog viszonyulni hozzád, ha új oldaladról ismernek meg.

Sokan megelégszenek azzal, hogy ez a belső vágy átalakul befogadó zeneszeretetté. Ha te is ide tartozol, nagyon örülök neki. Közönség nélkül nincs előadás, nézők nélkül nincs koncert. Szükség van értő zenehallgatókra, hiszen ők viszik tovább a kultúrát. Ráadásul ez a réteg sokkal szélesebb kell, hogy legyen, mint az aktív művelőké. Viszont belegondolhatsz abba, hogy a zenehallgatás, a zeneértés mennyivel mélyebb kapcsolatot jelenthet, ha valamilyen szinten aktívan is műveled.

Mondj nemet a környezeted visszatartó erejére, vegyél egy zongorát, és keress egy olyan tanárt, aki úgy gondolja, hogy érdemes felnőttekkel foglalkozni, és tud is bánni a felnőttekkel. Ne sajnáld rá az időt! Ha nem kezdenél hozzá, azt sokkal jobban sajnálnád.

Gyere, és foglalj hozzánk időpontot egy díjmentes konzultációra, ismerkedj meg velünk közelebbről is! Ha szülő vagy, és a gyermeked szeretnéd a legjobb kezekbe adni, látogasd meg Gyermekeknek szóló aloldalunkat. Ha pedig felnőttként magad szeretnél profi útmutatással tanulni, a Felnőtteknek szóló aloldalunk a tiéd.

Mobil eszközön használd a Messenger alkalmazást:
A Hangrózsa Zongoraiskola a Messengeren

További blogbejegyzések