Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

Miért fontos a helyes gyakorlás?

Lehet, hogy te is rosszul gyakorolsz, ha a technikával kezded?

Érdekes kérdést vetett fel az egyik növendékem. Arra volt kíváncsi, hogy onnantól kezdve, hogy technikailag elkészült egy darabbal, mennyi idő, mire színpadkész lesz.

Nyilvánvalóan abból indult ki, hogy a darabot először technikai oldalról közelíti meg, és utána foglalkozik a zenei szempontokkal. A játékában persze kezdetektől ott van bizonyos muzikalitás, de ezt a gyakorlás első szakaszában nem használja tudatosan.

Rávilágítottam, hogy ha egy darabnak kezdetben csak a technikai oldalával foglalkozunk, azzal sok időt elvesztünk, ráadásul az is elképzelhető, hogy tudatos formálás nélkül begyakorlunk helytelen mozdulatokat, amelyeket később már nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk korrigálni. És persze sosem fogjuk késznek, kerek egésznek érezni a darabot, mindig lesz hiányérzetünk.

Természetesen nagyon fontosak a technikai alapok, így ezt a szemléletmódot elsősorban haladók tudják eredményesen alkalmazni. Kezdőként először a technikát csiszoljuk ki könnyebb darabokon, és akkor váltsunk módszert, amikor készen vagyunk rá.

A zene sokkal könnyebben formálható fejben, mint kézben. Nem véletlenül tanácsolta Robert Schumann is, hogy a zenét már a papíron értsük meg. Aki könnyen átlátja a zeneművek szövetét és formáját, sokkal hatékonyabban meg tudja tervezni, hogy mit és hogyan gyakoroljon.

Ha így szemléled a zeneműveket, sokkal hamarabb célt érsz, hiszen a fejedben már kész lesz a zene, mikor a kezednek kiadod a parancsot. Rengeteg időt megspórolsz a gyakorlásból, és rengeteg helytelen mozdulatot ki tudsz így küszöbölni. És hogy mikor lesz a darab színpadkész? Mindenkinél más a küszöb. Ha kialakult benned a határozott elképzelés a karakterről, a dallami, ritmikai, harmóniai, dinamikai és tempóbeli történésekről, és ehhez tudod szabni a mozdulataidat, nem jársz rossz nyomon. Persze mindig mélyebbre lehet ásni, és ahogy Kocsis Zoltán is fogalmazott, tovább lehet finomítani. Ilyen értelemben sosem lesz teljesen kész a darab.

Ha olyan tanárod van, aki a zenei szempontokat a technikai oldal elé helyezi, és rávesz téged, hogy minél hamarabb kialakítsd a helyes elképzelést a darabról, jó helyen vagy. Ha nem így van, érdemes elgondolkodnod, hogyan tovább.

Gyere, és foglalj hozzánk időpontot egy díjmentes konzultációra, ismerkedj meg velünk közelebbről is! Ha szülő vagy, és a gyermeked szeretnéd a legjobb kezekbe adni, látogasd meg Gyermekeknek szóló aloldalunkat. Ha pedig felnőttként magad szeretnél profi útmutatással tanulni, a Felnőtteknek szóló aloldalunk a tiéd.

Mobil eszközön használd a Messenger alkalmazást:
A Hangrózsa Zongoraiskola a Messengeren

További blogbejegyzések