Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

Miért fontos, hogy tanár vezessen?

Tanári segítség nélkül klimpírozni pont olyan, mint autót bütykölni: döcög, döcög, de sokkal élvezetesebb, ha végül be is indul, a zongora pedig szépen szól!

Sokan azért próbálkoznak egyedül a zongorán, mert csak a saját szórakoztatásukat akarják ezzel biztosítani. Úgy gondolják, önállóan is el tudnak jutni olyan szintre, ami örömet okoz, élvezetet nyújt. Néhányan hosszú évekig is képesek kitartóan gyakorolni a saját maguk alkotta rendszerben és módszerekkel.

Vajon az autódat is saját magad javítgatod csak azért, mert kizárólag a személyes céljaidra használod, és nem végzel vele üzletszerű tevékenységet, úgy mint taxizás vagy áruszállítás, és nem akarsz rá feleslegesen költeni? Napokig, hetekig, netán hónapokig bütykölsz rajta, míg megtalálod a hibát, üggyel-bajjal szerzel alkatrészt, és magad állsz neki kicserélni? Aztán rájössz, hogy még mindig nem jó az autó. Ugye nem így van?

A hangszertanulás is rengeteg útvesztőt rejt, amit bajosan fedez fel, aki kizárólag önállóan, netán egy-két videó segítségével próbálkozik. Az eredmény a legtöbb esetben az, hogy egy ponton elakadnak, amikor már túl összetett a zene, amikor már jobban meg kellene érteni, mi van a kottában, amikor már kifinomult hallásra és mozdulatokra lenne szükség. Ami kezdetben örömet okozott, az bosszúsággá változik, az élvezet helyett frusztráció a jutalom. Itt sokan feladják, és abbahagyják a hangszerjátékot. Pont ott, ahol a legizgalmasabbá válhatna a játék, ahol a legfinomabb krém következhetne a tortában. És ezzel épp a hangszerjáték lényegéről mondanak le: arról, hogy mélyebben megértsék a zeneműveket, azonosulhassanak velük, és így a zenén keresztül kifejezhessék önmagukat. És ezzel együtt lemondanak a hobbijuk lényegéről is: arról, hogy minőségileg kapcsolódjanak ki, feltöltődjenek általa, és így erőt merítsenek belőle a többi tevékenységükhöz.

Mi a megoldás? Térjünk vissza az autós példához. Profi autószerelőhöz viszed, aki pontosan felméri a hibát vagy hibákat, elmondja, mi a probléma, mit kell kicserélni, milyen jellegű és milyen hosszú munka szükséges hozzá, és ennek mi a költségvonzata. Rábízod az autódat, így el is végzi a megbeszélt munkát, jellemzően sokkal gyorsabban, mintha magad próbálkoztál volna, a folyamat végén pedig próbakört fut vele, és úgy adja kezedbe a kulcsot, hogy megelégedve és biztonságérzettel vezethetsz haza. Te pedig bizonyára úgy érzed, megérte kifizetni érte azt az összeget, amit elkért a szerelő.

Vajon a hangszertanulás nem ugyanezt igényli? Ha felismered, hogy egyedül nem vagy képes eljutni olyan szintre, hogy legalább saját magad által élvezhetően zongorázz, és még mindig fontos ez a célod, ez a felismerés elegendő motivációt adhat, hogy tanárhoz fordulj.

Mégis, mi az, ami miatt legtöbben az autójavítgatás analógia mentén gondolkoznak? Azt hiszik, hogy ez „csak” egy hobbi, és sok más dolog mögé sorolják. Pedig ez a hobbi sokkal többet érdemel. Olyan minőségi énidő lehet, ahol saját magaddal foglalkozol, fejlődsz és feltöltődsz általa, és így az élet más területein is sokkal jobban teljesíthetsz.

Sokan azt is gondolhatják, hogy az ő korukban már ciki lehet zenetanárhoz járni. Esetleg rossz emlékeik vannak gyermekkorukból, ahol egy tanár nem megfelelően bánt velük, és ezért félnek belemenni egy tanár-növendék szituációba. Tévedés lenne általánosítani, vannak nagyon türelmes és hatékony tanárok, akik minden korosztállyal megtalálják a hangot.

Nem te kell, hogy profi legyél, hanem a tanárod, aki pillanatok alatt felismeri a technikai és zenei hibáidat, segít őket felülírni, és segít áttörni a korábbi korlátaidat. Útmutatásával sokkal hamarabb fogsz élvezhetően zongorázni, jobban megérted a zene lényegét, visszakapod azt az örömöt, amiért elindultál, és büszke leszel magadra, hogy szintet léptél. Ráadásként még az is megtörténhet, hogy kedvet kapsz megmutatni másoknak, hogyan játszol.

Gyere, és foglalj hozzánk időpontot egy díjmentes konzultációra, ismerkedj meg velünk közelebbről is! Ha szülő vagy, és a gyermeked szeretnéd a legjobb kezekbe adni, látogasd meg Gyermekeknek szóló aloldalunkat. Ha pedig felnőttként magad szeretnél profi útmutatással tanulni, a Felnőtteknek szóló aloldalunk a tiéd.

Mobil eszközön használd a Messenger alkalmazást:
A Hangrózsa Zongoraiskola a Messengeren

További blogbejegyzések