Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

Miért ne gyakorolj berögzült sémák szerint?

Lehet, hogy pont az gátolja a további fejlődésedet a hangszertanulás során, ami eddig a pontig elhozott?

Az élet számos területén igaz, hogy bizonyos módszerekkel csak bizonyos pontig lehet fejlődni, utána más módszerekre van szükség. Miért lenne ez másként a hangszertanulás esetében?

Aki nem érti meg a tanulási miérteket, és nem keres újabb és újabb megoldásokat, olyan folyamatokat ismétel újra és újra, amelyek elhozták őt egy bizonyos pontig, de már nem viszik tovább. Lehet, hogy egy bizonyos szintre eljutott a módszereivel, és büszke is volt a sikereire, de időnként eljön az a pont, amikor már csak visszahúzzák a bejáratott dolgok, és akadályozzák a további fejlődést. Az is lehet, hogy az illető növendék tanára már nem tud új nézőpontokat és új módszereket adni a kezébe, így a plafon ott húzódik a növendék feje fölött.

Ha te is ebben a cipőben jársz, és továbbra is a megszokott módszerekkel dolgozol, megrekedsz a fejlődésben, elakadsz a tanulásban. Például sokat skálázol és gyakorlatozol, hogy a technikád tökéletes legyen, a darabok esetében pedig metronómmal gyakorlod a helyes tempót, miközben gondosan ügyelsz a darab dinamikai és artikulációs előírásaira. Bizonyára jól bevált módszerek, és ezekkel ki is lehet dolgozni a zeneműveket egy bizonyos szinten, létre lehet velük hozni kulturált és igényes produkciókat. Egy ponton túl azonban nem visznek már tovább ezek, inkább a további fejlődés gátjai lesznek, a korábbi, büszkeséget kiváltó és motiváló sikerélmények pedig elmaradnak, frusztráció és szenvedés lesz a jutalom. Ilyenkor sok növendék azt hiszi, hogy nincs tehetsége, hogy ő már nem is képes többre. Néhányuknak elmegy a kedve a hangszertanulástól, és feladják. Eltemetik magukban azt a vágyat, amely kezdetben lelkesítette őket.

Ha csak egy bizonyos szemszögből nézzük a problémát, azt hihetjük, tényleg nincs feljebb, tényleg nem tudunk többet kihozni magunkból, a plafon kemény anyagból van. A nézőpontot viszont meg lehet változtatni, a módszereket le lehet cserélni, a zeneműveket és a hangszertechnikát meg lehet érteni mélyebben.

Gyakori eset, hogy a növendék ezt egyedül nem tudja felmérni, ezért olyan szakértőre van szüksége, aki rálát a problémára felülről, és tud új nézőpontokat adni számára. Olykor tanárváltásra is szükség lehet, aki teljesen kicseréli a megszokott módszereket. Részt lehet venni mesterkurzusokon is, ahol sok minden új megvilágításba kerülhet. A technikai tökéletesítésen túl, vagy esetleg ahelyett inkább azzal célszerű foglalkozni, mit gondolhatott, mit érezhetett a szerző, feltétlenül zongorát kell-e elképzelni az ideális hangzáshoz, és más, hasonló megközelítéseket. Ha ilyen irányból közelítünk egy-egy darabhoz, máris közelebb állunk a szerző által elképzeltekhez, mintha a technikát csiszoltuk volna. Nekem is segített néhány elismert művész, akik olyan szempontokat mutattak, amikre egyedül nem gondoltam, segítségükkel viszont magasabb szinten gondolkozhattam a szerzőkről és műveikről. Gondold át, te hogyan látod a helyzetedet.

Az új nézőpontok és az új gyakorlási módszerek birtokában a legtöbb növendék képes lesz áttörni korábbi plafonját. Te is képes leszel új módszerekkel dolgozni, mélyebben megérteni a zenét, jobban megismerni a hangszeredet, ezáltal újra sikerélményeket elérni. Az új perspektíva birtokában újra motivált leszel, hogy tovább dolgozz, és ha ezt meg is teszed, büszke lehetsz magadra, hogy szintet léptél.

Gondold végig, érint-e téged a felvázolt probléma. Van-e valami, ami gátolja a fejlődéseset? Olvass a témába vágó cikkeket, szakirodalmat, keress a témával foglalkozó videókat, hanganyagot. Keress új nézőpontokat, és sajátíts el új gyakorlási módszereket. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem látod át a helyzetet, kérj segítséget szakértőtől. A lényeg, hogy ne add fel!

Gyere, és foglalj hozzánk időpontot egy díjmentes konzultációra, ismerkedj meg velünk közelebbről is! Ha szülő vagy, és a gyermeked szeretnéd a legjobb kezekbe adni, látogasd meg Gyermekeknek szóló aloldalunkat. Ha pedig felnőttként magad szeretnél profi útmutatással tanulni, a Felnőtteknek szóló aloldalunk a tiéd.

Mobil eszközön használd a Messenger alkalmazást:
A Hangrózsa Zongoraiskola a Messengeren

További blogbejegyzések