Sikerélmények a zongorán,
büszke szereplés a koncertjeinken minden korosztálynak

A szereplés által tanulsz meg kiállni mások elé

Mi lenne, ha a lámpalázból csak a lámpát tartanád meg magadnak, a lázat pedig visszaadnád annak, akitől az valójában származik?

Sokan azért nem mernek kiállni hangszeres produkciójukkal mások elé, mert azt hiszik, még nem elég jók, nem tudnak hozzá eleget.

Egyesek a színpadon rájuk törő lámpalázzal nem tudnak mit kezdeni. Mások azt hozzák fel, hogy nem szeretik, ha nézik őket. Az is visszatartó erő lehet, ha valaki gyermekkorában rossz élményeket szerzett valamilyen szereplés kapcsán, rossz emlékeket őriz az iskolából. Bármelyik ok tartsa is vissza őket a szabad önkifejezéstől, ezeket a korlátokat zömmel a környezetük rakta a fejükbe.

Ez a félelem számos területen rányomhatja a bélyegét az életükre. Előfordul, hogy valaki annyira tart a megnyilvánulástól, hogy a munkahelyén sem tud előadni, prezentálni, nagyobb családi vagy baráti összejövetelen sem mer a táraság egészéhez szólni, általában kerüli a nagy nyilvánosságot. Ha nem kezdünk semmit ezzel a félelemmel, végigkísérheti az egész életünket és korlátozhatja tevékenységünket. Visszatarthat minket személyiségünk fejlődésétől, munkahelyi előrelépéstől, társasági élettől. Már-már el is felejtjük, milyen érzés, mikor büszkék vagyunk magunkra, ha engedjük, hogy a félelem és a szorongás úrrá legyen rajtunk.

Pedig belülről mindenki vágyik rá, hogy büszke lehessen magára, megdicsérjék, csodálják, elismerjék az emberek. Ezek a vágyak végig ott vannak bennünk, és arra várnak, hogy szabad utat engedjünk nekik.

Csak hunyd be a szemed egy pillanatra! Ha elképzeled magadat, ahogyan egy színpadon teljesen felszabadultan zongorázol, átadva magad az élménynek, lenyűgözve a közönséget, akkor milyen érzések fognak el? Mi éreznél akkor, ha a közönség csodálna, imádna téged?

Biztos vagyok benne, hogy katarzisod lenne! Tehát adja magát, hogy te valójában nem a szerepléstől félsz, hanem pont ez az, amire igazán vágysz! Ami mégis megfélemlít, az a szereplés irreálisan felépített félelmétől való félelem.

Ezt pedig nem te raktad a fejedbe, hanem valaki más, vagy éppen mások, esetleg valamilyen rossz megtapasztalás. Viszont így, hogy tárgyilagosan látod már a félreértés okát, elkezdheted végre a valódi gyökerénél kezelni.

A félelem alkotta burok kellő tudatossággal és kitartással levetkőzhető, a szorongás feloldható, a rossz emlékek felülírhatók, a környezet destruktív hatása kiküszöbölhető.

Ha megszoktad, hogy szerepelsz, már nem fog zavarni, hogy mások néznek téged. Fokozatosan megszűnik a lámpaláz, és lassanként elengeded a túlzott elvárásaidat a tökéletesség iránt. Már nem fogod beengedni az életedbe a destruktív kritikát. Az egész életedre pozitív hatással lesz, hiszen a munkahelyeden is jobban tudsz teljesíteni, esetleg előrelépni, a családi és baráti összejöveteleken is aktívabb lehetsz. A félelem szorításából kikerülve végre beengedheted az életedbe a sikerélményt, és büszke lehetsz magadra.

A szereplés csak gyakorlás által tanulható meg, be kell vállalni ezt az árat a siker érdekében. A hangszeres produkció az egyik legjobb eszköz arra, hogy megtanulj szerepelni. Non-verbális kommunikációs csatorna révén nem kell a szavakra figyelned, sokkal jobban tudsz összpontosítani az érzésekre. Ha szeretsz játszani a hangszereden, a színpadra is kedvelt tevékenységedet viszed. A közönség reakciója is segíthet feloldani a szorongásodat, ezért először mindenképpen támogató közeget keress, akik dicsérnek és biztatnak a továbbiakra. Az is sokat számít, ha fejben előre elképzeled, hogy sikeresen szerepelsz, akár újra és újra. A kritikát pedig aszerint fogadd, hogy segít-e téged a fejlődésben.

Ne tartsd bezárva a vágyaidat életed végéig! Indulj el, keresd meg az útját!

Gyere, és foglalj hozzánk időpontot egy díjmentes konzultációra, ismerkedj meg velünk közelebbről is! Ha szülő vagy, és a gyermeked szeretnéd a legjobb kezekbe adni, látogasd meg Gyermekeknek szóló aloldalunkat. Ha pedig felnőttként magad szeretnél profi útmutatással tanulni, a Felnőtteknek szóló aloldalunk a tiéd.

Mobil eszközön használd a Messenger alkalmazást:
A Hangrózsa Zongoraiskola a Messengeren

További blogbejegyzések