Performance Grades – az online vizsga

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a brit ABRSM-ről (The Associated Board of the Royal Schools of Music), és kiemeltük, hogy a magánoktatásban tanulók számára ez a legkézenfekvőbb vizsgáztató tábla, ha hivatalos papírt szeretnének tanulmányaikról.

A járvány miatt háttérbe szoruló hagyományos, személyes jelenlétet igénylő vizsgák (Practical Grades) mellett elindult a Performance Grades, mely a zenei előadást helyezi a fókuszba, és nem igényel személyes jelenlétet. A jelölteknek videófelvételt kell beküldeniük, melyen négy vizsgadarabot eljátszanak egyfolyamban. Az Egyesült Királyságon belül már 2020. végén elindult az új rendszer, mostanra már a legtöbb országban meghirdették, ahol korábban csak élőben szerveztek vizsgákat. Magyarországon jelenleg csak Performance Grades teljesíthető.

A vizsga bármikor teljesíthető, amikor a tanuló felkészült, nincs meghatározott időpontja. Az A, B, és C listából választott egy-egy darab mellett a tudásszintnek megfelelő bármilyen darab választható negyedik vizsgadarabnak. Ez szintén lehet az aktuális Syllabus egyik darabja (a legpraktikusabb megoldás), de lehet korábbi évek vizsgadarabja is, melyek közül a legnépszerűbbeket az Encore kötetbe gyűjtötték össze.

A skálákat, a lapról játékot és a hallásgyakorlatokat nem kérik számon ebben a rendszerben, viszont továbbra is érdemes felkészülni minden területtel, hiszen így lesz teljes a zenei fejlődés.

Iskolánk első növendéke Yara Ariela Kis-Szabo, aki ezen a módon vizsgázott. Az eredményre is büszkék vagyunk, az adható legmagasabb fokozatot (Distinction) kapta Grade 3-on. Gratulálunk a sikeres vizsgához, és kitartást kívánunk a továbbiakhoz!